Genetické informace v prádelenství

Nelehké časy prožíváme v našem oboru. Čistírnám již dlouho ubývají zákazníci a prádelenství bylo těžce postiženo výpadky spojenými s covidem. Ubylo všech sortimentů, z hotelů, restaurací, zdravotnictví, domovů seniorů, sportu. Chápu, že s tím ubývá i vůle číst nějaké složité nadstavbové články o prádelenství.

Ale, každá informace se dříve nebo později zúročí. A navíc je i odlehčením od každodenních starostí provozních. Všechno se mění, i technologie praní. Zjednodušují se. Pere se při pořád nižších teplotách, časy praní a máchání se zkracují, šetří se vodou, omezují se bělící přísady a počty lázní. Bakteriím se daří v pračkách a lázních lépe než kdysi, kdy se prádlo šmahem vyvářelo. Pro zdraví lidí nic ohrožujícího, ale nepříjemnosti se zápachem apod. rezultovat mohou. Takže se studuje, jak je to s bakteriální flórou v pračkách a na vypraném prádle, jaké bakterie přežívají, čím se živí atp. Na čistém prádle těch živin mnoho není. Výzkum není jednoduchý, používají se stopovací RNA, nové technologie (metatranskriptonová analýza) atp. Přitom se odkrývají dosud temná místa v oblasti hygieny praní. Zjistily se třeba rozdíly mezi prádlem bavlněným a PES z hlediska genetiky mikrobů, které na nich rostou. Bakterie na bavlně přežívají i díky schopnosti čerpat živiny z rozkladných produktů základního materiálu. Zápach rozkladu je spojen s odbouráváním uhlovodíkových látek atp. A k čemu je takové zkoumání dobré? Rozšiřuje naše vědomosti o hygieně praní, a i když je praktické využití zatím daleko, uvidíme, co přinese. Výzkumu se věnuje především Vysoká škola ve Furtwengen, spolupracuje Henkel i Spolkové ministerstvo pro výzkum                                                                                                                                            -izk-

 

Zdroj: foto Pixabay

 

5 1 vote
Article Rating
Odebírat
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments