Hygiena praní v domácnosti

Jednoznačně platí, že hygienický výsledek praní závisí na tom, jaké technologické postupy praní používáme. Kdysi žádný problém: prádlo se 15-20 minut vyvářelo, což žádná bakterie nepřežila. Dnes je situace jiná, jiné jsou textilní materiály, jiné prací prostředky, jiné pračky, jiné technologie. Většinou nás navádějí k praní při teplotě 40 °C, semo tamo i při 60 °C. A to jsou teploty, které hygienu nezaručují. A teď musíme rozlišovat.

Průmyslové prádelny jsou předpisy zavázány k tzv. hygienickému praní, protože většina praného sortimentu (nemocnice, hotely, restaurace, domovy seniorů, některé průmyslové provozovny atd,) musí být prána do důsledků dezinfekčně. Tím se rozumí za dostatečně vysokých teplot nebo v kombinaci teplota + dezinfekční prací prostředky tak, aby na prádle nezůstaly žádné nebezpečné mikroby.  Pro velké prádelny není žádný problém používat kombinace teplot, času a dezinfekčních pracích prostředků, které takový režim dezinfekčního praní zaručí. Prádlo je po praní zaručeně hygienické a bez patogenních zárodků.

Složitější situace vzniká v domácnostech a je předmětem znepokojení a četných zkoumání. Proč? Citlivější materiály vedou šmahem k praní v domácnostech při nižších teplotách kolem 40 °C. A to již žádoucí úroveň hygieny zaručena není, v prádle zůstávají žvotaschopné bakterie a jejich ložiska lze nalézt i na jistých místech v pračce. Odborníky tento fakt znepokojuje, ale na stovky milionů praček v domácnostech na celém světě není zatím recept. Ano, byl by, pokud bychom používali všichni dezinfekční prací prostředky, ale kdo akceptuje výrazně vyšší cenu?

Zatím platí jedna jednoduchá babská rada: alespoň čas od času pračku vyvařte nebo aspoň zahřívejte déle na 60 °C. Poslední výzkumy v tomto oboru se zaměřily na ty nejnebezpečnější mikroby. To jsou stafylokoky rezistentní vůči penicilinu tzv. MRSA a také na bakterie schopné produkovat enzýmy, které rozkládají různá antibiotika. První výsledky podle jedné z fakult univerzity v Rhein-Waal nejsou nejhorší. Kmeny MRSA se v domácích pračkách nenašly, za to hodně často bakterie produkující uvedené enzýmy. Byly přítomny v 79 % vzorků. A opět se prokázalo, že zvýšená teplota na 100 % pračku mikrobiologicky vyčistí. Takže nezapomínejte na radu výzkumníků a opravdu čas od času doma pračku vyvařte. Jistota, že je mikrobiologicky čistá a nikomu z rodiny nehrozí z pohledu infekcí žádné nebezpečí určitě stojí za klidný spánek. A přitom vás to dohromady nic nestojí!

-izk-

5 1 vote
Article Rating
Odebírat
Upozornit na

0 Komentáře
nejstarší
nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments